10 år som egen företagare

Nu i maj månad är det 10 år sedan som jag startade mitt egna företag och blev godkänd för F-skatt.

Det har varit en stor utmaning att köra på med att vara frilansande. Dels då det kan vara lite ostadigt ekonomiskt jämfört vid en fast anställning, men de positiva delarna väger upp för detta – för mig. 🙂 Älskar mitt jobb och ångrar inte en sekund att jag valde detta yrket! Kunderna jag får äran att arbeta för och som jag kan hjälpa med det jag gör är också något jag trivs med mycket. Ofta är det kunder som är egna företagare där man får lov att arbeta direkt kontakt med de som önskar få gjort design och utveckling, eller mindre team där jag är en del av ett större arbete. Båda slags uppdrag är väldigt roliga och ofta är de ej helt lika varandra, vilket gör det till en kul utmaning också.

Några fler fördelar att frilansa, ur mitt perspektiv:

  • Att man kan bestämma sina arbetstider själv. Vilket jag däremot har lärt mig att begränsa för mitt välmåendes skull.. Det är väldigt lätt i början att köra riktigt hårt och jobba mer än man borde, men med tiden lär man sig att man måste sätta gränser för att inte gå in i väggen. Och då är det ju perfekt att kunna sätta dem gränserna själv, utefter ens egna behov – för vi har olika förutsättningar.
  • Att man vid digitalt arbete kan variera sin arbetsplats. Jag sitter vanligtvis vid min stationära dator i kontoret, men har även så att jag kör via en laptop de dagar arbetet tillåter och jag känner för lite mer bekvämt arbetssätt. 🙂 Man kan även ta med sin laptop på en semester om man skulle vilja det, dock ej rekommenderat haha – se punkt ett. Men man kan exempelvis ta med laptopen till ett café eller annat kul för lite variation.
  • Att man kan välja vem man arbetar för, inom viss mån. Med tiden lär man sig även att kunna tacka nej till uppdrag som ej passar av olika anledningar. Detta gör dels att ens välmående på arbetet hålls bättre, då du försöker att tacka ja till de som du vet du kan göra nytta för och där samarbetet är av ömsesidig respekt.
  • Att man ständigt kan förbättra sina kunskaper. Som digital arbetare finns där också enormt utbud av digitala kurser du kan gå för att utöka dina kompetenser om du vill. Jag har mina kunskapar i grunden, men jag älskar att ständigt förbättra dessa och även utöka med det jag ser kan behövas.

Det var ett snabbt inlägg om det jag tycker är bra med att vara frilansare. Jag hoppas på att alltid få arbeta inom design och utveckling, gärna fortsatt som frilansare.
I övrigt så firar jag och min man dessutom 10 år som par i år, så detta året kommer jag fira med att dricka lite extra alkoholfritt bubbel och gå på något trevligt spa, lite sånt. 🙂 Ett år att fortsätta se fram emot helt enkelt.