Gratis bilder att använda – Tips på 6 gratis bildbanker

Behöver du gratis bilder att använda? I detta inlägg listar jag ställen där du kan ladda ner gratis bilder som du kan använda till exempelvis din webbplats, inlägg på sociala medier och i dina nyhetsbrev.

Var du hittar gratis bilder som du kan använda

Där finns olika ställen där du finner gratis bilder & stockbilder. Här nedan finner du några av de populäraste bildbankerna som antingen är renodlade för fria foton eller som har majoriteten gratis.

Pexels

Pexels fokuserar helt på kostnadsfria foton och videoklipp, som du kan använda. Deras Pexels-licens gör det möjligt för dig att använda materialet, utan krav på att länka fotografen.

Pexels - Gratis bilder att använda fritt

Pixabay

Pixabay har över 2 miljoner gratis bilder och videoklipp, även musik och vektorer. Deras Pixabay-licens är utan krav på tillbakalänk.

Pixabay gratis bilder

Unsplash

Unsplash har fokus på gratis foton & är en stor bildbank inom många olika kategorier. Deras Unsplash-licens är utan krav på att länka fotografen.

Gratis bilder på Unsplash

Kaboompics

Kaboompics drivs av en fotograf som generöst delar med sig av över 26 000 olika foton inom livsstil, inredning och design. Det är helt gratis att använda sig av fotona, även för företag, och deras licens är utan krav på tillbakalänk.

Kaboompics - Gratis bilder / stock-foton

Freepik

Freepik har över 10 miljoner grafiska resurser att välja mellan, men av det antalet är tusentals helt gratis. Men resterande är premium-grafik (de med en ikon i for av en krona på sig) som kostar omkring 10 euro i månaden (utan bindningstid). Deras gratis grafik kräver en länk tillbaka. Så denna skiljer sig från de gratis som är lista ovan.

Freepik - Kostnadsfria bilder att använda

Canva

Canva erbjuder gratis bilder & videoklipp. Canva skiljer sig något från ovanstående då det även är ett ställe där du kan skapa innehåll i form av bilder och videos – du kan exempelvis lägga till texter, färger, komponera vad där ska vara på dina bilder, osv. Canva har både gratis och pro-innehåll, där det är tydligt vad som är gratis då det som är pro har en liten ikon i form av en krona på sig. Vill man ha mer än gratis kan man antingen betala för pro eller köpa tokens för enstaka premium-element.

(Länken är en tipsa-länk där jag får Canva-kredit när någon skapar gratis konto)

Canva - Gratis bilder & redigering

Vad menas med stockbilder & royaltyfria bilder

Bilder som man kan använda fritt kallas även för ”royaltyfria bilder” och ”fria stockbilder”. Båda kommer ur de engelska termerna ”stock photo” och ”royaltyfree photo”. Stockfoto är foton som ofta säljs till en licensavgift av fotografen, men även dessa kan vara gratis att använda om fotografen angett detta. Royaltyfria bilder innebär att bilderna är avgiftsfria att använda (royalty = avgift).

Licenser & regler

Bilder man hittar kan ha olika regler beroende på vad fotografen valt. Har du tänkt använda bilden i på en hemsida som har information om ditt företag eller ditt företags Facebook, då är det bilder som tillåter ”commercial use” som du vill ha, ej ”non-commercial” då de endast gäller för personlig användning.

Där finns många sidor som erbjuder stockfoton, så prova även googla ”free stock photos” och ”royaltyfree photos” om du ej finner det du söker på ovan nämnda sidor. Vissa sidor vill att man länkar deras sida mot användning, andra vill ha en mindre avgift mot sådan användning – men de jag länkat i detta inlägg har mestadels helt fria och gratis bilder som du kan använda.